Fotoğrafta gördüğünüz bir şapkalı mantar. Türü hakkında fikrim yok açıkçası :) Mantarları;

  • Şapkalı mantarlar
  • Küf mantarları
  • Maya mantarları
  • Parazit mantarlar

olarak dört gruba ayırabiliriz.

Mantarlar dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır [1]. Mantarlar, doğada besin döngüsünü ve madde döngüsünü sağlayan önemli ayrıştırıcılardır ve ekolojik olarak önemlidirler.  Ayrıca mayaların ekmek, bira ve şarap gibi ürünlerin fermentasyonundaki rolleri ve şapkalı mantarların besin maddesi olarak tüketilmesi bu canlıları ekonomik olarak da önemli bir yere koyar. Mantarlar bol protein içerir.

Meksika ve Guatemala halkları bazı halüsinojenik mantarları dinî ve mitolojik törenlerde kullanmışlardır[1]. Yine bazı mantarlar Kuzey Amerika yerlileri ve Çinliler tarafından tıbbî amaçla kullanılmışlardır.

Şapkalı mantarların şapkaya benzeyen huni şeklinde bir tepeleri olduğu için şapkalı mantar olarak adlandırılır. Şapkalı mantarlar ormanlarda yetişmeleri ve toprağa bağlı olmaları nedeniyle bitkilerle karıştırılabilir. Ancak kendi besinlerini üretememeleri ve kök, gövde ve yaprakları olmaması sebebiyle bitkilerden farklı bir canlı grubudur. Yani; mantarlar bitki değildir. Şapkalı mantarlar, vitamin ve protein bakımından zengin besinlerdir. Ancak doğada bulunan bazı şapkalı mantarlar zehirlidir ve doğadaki mantarların zehirli olup olmadığının belirlenmesi çok zordur. [2]


Kaynaklar:
[1] a b c d e f g h i A. Usame Tamer, Mikolojiye Giriş
[2] https://www.lokmanbas.net/ders-notlari/5-sinif-2-unite-canlilar-dunyasi/bolum-3-mantarlar-ders-notu-konu-ozeti-1

Fotoğrafa ait EXIF değerleri.
Fotoğraf Makinesi
EXIF Diyafram
EXIF Perde Hızı
EXIF Odak Uzaklığı
EXIF ISO
EXIF Çekim Modu
EXIF Çekim Zamanı
2016-01-07T15:41:47
Kullanılan Ekipmanlar

Yeni yorum ekle