Emek verip hak eden, emek verip hakkını alamayan, kendi günlerinde dahi çalışmaya mecbur edilen işçilerimizin günü kutlu olsun... Adalet ve hakkın her zaman yerini bulması temennisiyle...

1 Mayıs Ne Zaman ve Nasıl İşçi Bayramı Oldu?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.

Bu gibi eylemler birçok ülkede gerçekleşti. 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı bardağı taşıran son damla oldu.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Kaynak: Wikipedia

Fotoğrafa ait EXIF değerleri.
Fotoğraf Makinesi
Lens Marka/Model
EXIF Diyafram
EXIF Perde Hızı
EXIF Odak Uzaklığı
EXIF ISO
EXIF Çekim Modu
EXIF Çekim Zamanı
2020-09-14T17:24:00

Yeni yorum ekle